Brødoppskrift!

Her kan du se filmen hvor jeg forklarer hvorfor du bør unngå hvetegluten og A1 kasein, særlig nå under corona- pandemien.

Her er oppskriften på brødet jeg bakte med enkorn og emmer. Disse kornsortene kjøpte jeg på Kinsarvik. Jeg brukte sammalt fin enkorn og siktet emmer. De har begge en nøtteaktig smak og et mildere, lettere fordøyelig gluten. Men det er altså ikke glutenfritt, for de som har cøliaki.

 Oppskrift på 2 brød: 

Tørre ingredienser:

260 gr. siktet emmer

260 gr. sammalt fin enkorn

60 gr. solsikkefrø

140 gr. havregryn, økologiske og glutenfrie

1 ts. salt

1 pk. idun tørrgjær

2 revne gulrøtter

Flytende ingredienser:

3 dl. lunkent vann

4 dl. havremelk

90 gr. smør (veid før smelting)

2 egg

Fremgangsmåte:

Bland alle de tørre ingrediensene. Smelt smørret, og bruk de andre flytende ingrediensene til å tilpasse varmen, så blandingen av alle de flytende ingrediensene er fingervarm før du heller den over de tørre ingrediensene. Hell så den fingervarme blandingen av de flytende ingrediensene over de tørre ingrediensene, og elt med kjøkkenmaskin i 15 min. Konsistensen er litt annerledes enn når man lager deig med hvete. Den er litt flytende, hvertfall for meg, på dette stadiet, så da heller jeg litt og litt emmer i mens det eltes, til det har den konsistensen som passer best. Synes det er litt vanskelig å forklare hvordan den konsistensen er, så her er ett bilde fra dette stadiet:

Smør 2 brødformer og fordel deigen. Overflaten kan glattes ut med en spiseskje fuktet med lunkent vann, så deigen ikke klistrer seg til skjeen.

Hev under håndkle i 30 min., i mellomtiden forvarm ovnen til 190 grader.

Etter heving:

Stekes på nederste rille i 50 minutter.

Når de er ferdige og tatt ut av formene, legg gjerne et rent kjøkkenhåndkle over, slik at dampen slår tilbake i brødet. Da blir skorpen myk og hindrer at den lett faller av under skjæring senere.

Tips!

Skjær brød opp i skiver og frys ned. Ta ut de skivene du skal ha, og tin opp etter behov. Brødet holder seg mye lenger, siden dette brødet gjerne blir raskere tørt enn annet brød. Du kan også varme opp brødskivene i en brødrister før du skal spise det. Da får brødet tilbake sin «ferskhet».